Luizenkammen
Hieronder vindt u de benodigde informatie om u te helpen bij het opsporen en bestrijden van hoofdluis.
Bovendien hebben we kort vermeld hoe de hoofdluiscontrole binnen de PCS is georganiseerd.
Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen zijn overlopers. Dat betekent dat besmetting alleen kan gebeuren via direct contact. Bijvoorbeeld spelende kinderen die met hun hoofden dicht bij elkaar zitten. Maar ook via mutsen, jassen (op volle kapstokken of bij passen in de winkel), knuffels, autobekleding en hoofdkussens. Luizen hebben een voorkeur voor warme plekjes zoals achter de oren, in de nek en onder de pony.
Hoe herken je hoofdluis?
Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd!! Het is dan ook verstandig om thuis regelmatig uw kind te controleren op hoofdluis, bijvoorbeeld na het haren wassen. Kam het haar met een netenkam (een stalen kam) of luizenkam, ook wel stofkam genoemd. Beide zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Zorg voor goed licht en kam boven een vel wit papier zodat u kunt zien of er luizen uitvallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Daarnaast moeten de bovengenoemde warme plekjes ook geïnspecteerd worden op de eitjes, neten genaamd. Dit zijn hele kleine witte stipjes die vastgekleefd zitten aan de haren en niet zoals roos uit de haren te verwijderen zijn.
De behandelmethode
Als u hoofdluis aantreft bij uw kind, dient u zo snel mogelijk actie te ondernemen. De GGD heeft voor de behandeling van hoofdluis een heel duidelijk stappenplan opgesteld. Dit plan geeft precies aan welke acties u wanneer moet ondernemen. Wanneer u zich aan dit stappenplan houdt kunt u zeker van de hoofdluis afkomen. Hieronder worden die stappen weergegeven. (Deze stappen neemt u zo snel mogelijk, liefst de eerste dag nog).
1. Bestrijden
Kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een netenkam (gebruik hiervoor ook alleen deze kam en geen stofkam, die is in dit geval alleen voor het opsoren). Dit uitkammen is het allerbelangrijkst!
Volg de volgende stappen:
- Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.
- Bescherm de ogen evt. met een washandje en kam met een gewone kam de klitten weg.
- Pak dan de netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk richting het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met natuurazijn.
- Veeg tijdens de kambeurt regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.
- Spoel de crèmespoeling uit en maak de kammen schoon. U kunt ze 5 min. uitkoken of ontsmetten met alcohol (70%).
Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal deze behandeling na 7 dagen. In dit geval kunt u bij het kammen dan een luizen- (stof-)kam gebruiken in plaats van een netenkam. Heeft uw kind lang haar, vlecht de haren dan na de behandeling in of steek ze op zodat eventuele luizen moeilijker naar andere kinderen kunnen overlopen. Controleer meteen ook alle gezinsleden met behulp van een luizen-(stof)-kam.
2. Waarschuw anderen
Op het moment dat er bij uw kind hoofdluis wordt aangetroffen, is het heel belangrijk meteen uw omgeving te waarschuwen. Uw kind kan immers al andere kinderen besmet hebben en hoe eerder men op de hoogte is van de kans op besmetting, hoe sneller en effectiever men kan handelen. Door er niet over te praten lopen andere kinderen (uit de klas) grote kans om besmet te raken.
U geeft meteen door aan de groepsleerkracht dat uw kind besmet is; de leerkracht kan dan meteen de contactouders hoofdluis inschakelen. Deze contactouders zorgen ervoor dat de hele klas een briefje mee naar huis krijgt met de waarschuwing alert te zijn op neten en/of hoofdluis, bovendien organiseren zij indien nodig een extra controle voor de desbetreffende groep.
U waarschuwt meteen ook de ouders van vriendjes/vriendinnetjes, kinderopvang of (sport)club dat uw kind besmet is; ook zij kunnen dan direct maatregelen nemen.
We weten: het kost allemaal veel tijd en heel veel geduld, maar het is echt de enige manier om de luizen de baas te blijven. Als uitvoerders van de controle kunnen wij niet meer doen dan constateren dat er neten en/of luizen zijn en eventueel adviseren bij de behandeling, maar u begrijpt dat als u onvoldoende behandelt het "vechten tegen de bierkaai" wordt.
Het valt of staat met consequent blijven kammen!
De hoofdluiscontrole
De oudervereniging organiseert 5 à 6 keer per jaar, op de woensdagochtend na een vakantie, een luizencontrole, waarbij alle kinderen op de PCS worden gecontroleerd. Dit loopt via 2 contactouders. Het doel hiervan is zo snel mogelijk luizen en/of neten op te sporen, zodat verdere verspreiding voorkomen kan worden. Zo proberen we het ook beheersbaar te houden want hoofdluizen zijn (nog steeds) niet uit te roeien. Deze controle is een extra ondersteuning en is géén vervanging van uw controle thuis. De ouders die controleren doen dit op een zorgvuldige manier.
De procedure na de controle
Wanneer er op school bij een leerling neten en/of luizen worden aangetroffen, dan wordt u hiervan telefonisch op de hoogte gebracht. Bovendien krijgen alle leerlingen in de groep van deze leerling een briefje mee naar huis. Hierin staat vermeld dat er in de groep neten en/of luizen zijn aangetroffen, dat men dus alert moet zijn en het eigen kind extra dient te controleren. Nog al te vaak denken ouders "mijn kind heeft geen jeuk, dus ik hoef niet te controleren". Dit is dus, zoals u eerder kon lezen, een misvatting. Krijgt u een briefje thuis,altijd controleren; uw kind kan al besmet zijn met hoofdluis zonderen dat het meteen jeuk heeft!
Vragen
Wilt u extra informatie of heeft u vragen, neem dan contact op met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Regio Nijmegen, telefoon (024) 3297111.
Folder 'Luis in je haar?' (RIVM)